Daha yüksek erişilebilirlik modunu aç
Daha yüksek erişilebilirlik modunu kapat
T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI
BOLU İL TARIM VE ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ
Görme Engelli
×
  • Anasayfa
  • KURUMSAL YAPI
    İL MÜDÜRÜMÜZ
    • ZEKERİYA AR
    İL MÜDÜR YARDIMCILARIMIZ
    • FAHRİ TETİK
    • HASAN TAŞ
  • BİRİMLERİMİZ
    ŞUBE MÜDÜRLÜKLERİMİZ
    • GIDA VE YEM ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
    • BİTKİSEL ÜRETİM VE BİTKİ SAĞLIĞI ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
    • HAYVAN SAĞLIĞI YETİŞTİRİCİLİĞİ VE SU ÜRÜNLERİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
    • TARIMSAL ALTYAPI VE ARAZİ DEĞERLENDİRME ŞUBESİ
    • ÇAYIR,MERA VE YEM BİTKİLERİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
    • KIRSAL KALKINMA VE ÖRGÜTLENME ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
    • KOORDİNASYON VE TARIMSAL VERİLER ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
    • İDARİ VE MALİ İŞLER ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
    İLÇE MÜDÜRLÜKLERİMİZ
    • DÖRTDİVAN İLÇE MÜDÜRLÜĞÜ
    • GEREDE İLÇE MÜDÜRLÜĞÜ
    • GÖYNÜK İLÇE MÜDÜRLÜĞÜ
    • KIBRISCIK İLÇE MÜDÜRLÜĞÜ
    • MENGEN İLÇE MÜDÜRLÜĞÜ
    • MUDURNU İLÇE MÜDÜRLÜĞÜ
    • SEBEN İLÇE MÜDÜRLÜĞÜ
    • YENİÇAĞA İLÇE MÜDÜRLÜĞÜ
    DİĞER BİRİMLERİMİZ
    • HUKUK BİRİMİ
    • SİVİL SAVUNMA BİRİMİ
    • DÖNER SERMAYE SAYMANLIĞI
  • ÇİFTÇİ - ÜRETİCİ KÖŞESİ
    TARIM TAKVİMİ
    ÖZEL VETERİNER KLİNİKLERİ
    GÜBRE BAYİLERİ
    TARIMSAL DESTEKLER
    İLİMİZDE AVCILIĞI YAPILAN TATLI SU CANLILARI
    TAZE BALIK NASIL ANLAŞILIR?
    TARIMSAL DESTEK HESAPLAMA
  • İLETİŞİM
Skip Navigation LinksBolu İl Tarım ve Orman Müdürlüğü > Haber

Daha Sağlıklı Daha Kaliteli Yoğurdu Evinizde Yapabilirsiniz

15.01.2016 / Gösterim Saysı : 6319 / Arşiv
​Küçük  Çocuklar Mutlaka Taze  Yoğurt Tüketmeli

İnsan beslenmesinde yoğurdun faydaları  anlatılmakla bitmez. Küçük çocuklar yoğurt gibi mükemmel bir gıdadan fayda sağlayabilmesi için yoğurdun çok taze olması gerekmektedir.Cocukların yoğurttan yeteri kadar yararlanabilmeleri ve yoğuttan beklenen faydalardan çocukların yararlanabilmeleri Yoğurt içindeki  laktik asidin yapısına bağlıdır.Cocuklar büyükler gibi her yoğurdu sindiremez.Yoğurt üretildikten 2 gün içinde laktik asit çocukların sindirilebileceği bir formdadırL(+).Bu forma fizyolojik form diyoruz.Her yoğurt imal edildikten 2 günden sonra içerisindeki L(+) laktik asit;çocukların sindiremeyeceği   (D-)formuna dönüşür.(D-) formunu  yetişkinler sindirebilirken 5 yaşından küçük çocuklar malesef sindirememektedir. Bu nedenle COCUKLAR  için her evde taze yoğurt hazırlama zorunluluğu vardır.

Durum böyle iken fabrikasyon yoğurtlarında 2 günlük yoğurdu yakalamak çok zordur.

Fabrikasyon yoğurt yapımında  elde edilen yoğurtların tadı yapısı dayanımı ev şartlarında yapılan yoğurtlara göre üstün özelliklerdedir.Bu durum fabrikasyon  yoğurtlarının yapım aşamasında yoğurdun uzun süre  dayanımı,sıkılığı,geç su salması  için içerisine acaba  bazı maddeler mi  katıldığını ister istemez akla getirebilmektedir. Halbuki fabrikalar bu yapıya sadece doğru teknikleri kullanarak ulaşmaktadırlar.

Süt işleme tekniklerine  ev  şartarında da uyulması durumunda  üstün özellikte ev şartlarında da yoğurt  yapmak mümkündür.

Yoğurt kalitesi üzerinde çiğsüt kalitesi,kullanılan pişirme tenceresinin paslanmaz çelik olup olmaması,özellikle kaynatıldıktan sonra aynı sıcaklıkta 15-30 dakika aralarında bekletilmesi,hızlı soğutma,kullanılan yoğurt mayasının tazeliği,yoğurt olduktan sonra hemen buzdolabına koymamanın yoğurdun tadı,yapısı, ekşimesi ve su salması üzerine çok ciddi etkileri vardır.

 Çiğ Süt Seçimi

Yoğurt yapabilmek için en önemli kural antibiyotik içermemesi ve sütün daha önceden herhangibir ısıl işleme tabi tutulmuş olmamasıdır. Yoğurt sütünün mutlaka çiftçiden alınması gerekmektedir. Marketlerde satılan UHT ve Pastörize sütlerden kaliteli yoğurt yapmak mümkün değildir.

 Tencere Seçimi

Sütün kaynatılacağı tencerenin mutlaka kalın tabanlı paslanmaz çelik tencere olması gerekmektedir.Aliminyum,emaye tencere kullanılması durumunda gevşek yapıda bir yoğurt elde edilir.Bunun nedeni aliminyum ve emaye malzemenin  ısı iletim katsayısının çok yüksek olması süt  serum protenlerinin aşırı ve kısa sürede yapı değiştirmesine neden olur ki bu yoğurtta gevşek yapıya neden olur.

Çelik tencerede sütün devamlı karıştırılması en doğru olandır.Ancak bu çoğu zaman mümkün olmadığından arada bir karıştırılması sert bir kıvamlı yoğurt için önemlidir.

Kaynamış Sütün Aynı Sıcaklıkta Bekletilmesi ve Soğutulması

Sütün en iyi şartlarda 90 derecede ısıl işlem görmesi sert bir yoğurt için önemlidir.Ancak ev şartlarında sütü 90 derecede ısıtsak bile bu 5 dakika sonra sütün derecesi düşer ve yeteri kadar yoğurtta sertlik oluşturacak olan serum proteinlerinin yetersiz yapı değişikliği gevşek yapıya neden olur.Bu nedenle sütün kaynama anında 1 dk  kaynadığını gördükten sonra tüpün altını kapatmak yeterlidir.

Sütün kaynadıktan hemen sonra 15 dakika olduğu yerde bırakmak 15 dakika sonra tencerenin tamamını içinde soğuk su bulunan leğenin içine oturtularak soğutmak hatta 15 dakika sonra bir kaptan bir kaba boşaltmak boşaltılırken içinden buhar çıkması kazeinleri bir araya getirir ki sert bir yoğurt elde edilir.

Kaynamış süt soğutmaya alınmayıp  kendi halinde özellikle yazın soğumaya burakılırsa mayalama sıcaklığına soğuncaya kadar 50-60 derecelerde uzun süre beklerki bu durumda maalesef spor yapan baketirler ortama hakim olabilir.bu seferde yoğurtta kırık yapılar meydana gelir .

Ypğurt Mayası Seçimi

Yoğurt yapımında yoğurdun tadı yapısı üzerine mayanın etkisi çok büyüktür.Yoğurt Mayaları kullanıldıkça yapılarını değiştirir her mayaladıkça maya içindeki bakterilerin oranları ekşitici unsurların çoğalmasına  neden olur.Bu nedenle tadını beğendiğimiz kaşığa aldığımızda uzama yapmayan yoğurtları  birer kullanımlık buzdolabı poşetlerine alıp dondurduğumuzda yoğurt mayalarının eskimesini yaşlanmasını önlemiş oluruz.Bu nedenle beğendiğimiz yoğurtları birer kullanımlık buzdolabı poşetlerinde dondurmalıyız ve kullanırken de direk buzluktan çıkarıp mayalama sıcaklığındaki sütü donmuş şekilde çözülmelerini beklemeden direk donuk vaziyette sütün içine katarak mayalamalıyız.

Mayalama sıcaklığı gerçekte 42 derecededir ancak küçük kaplarda soğuma hızlı olduğundan mayalamayı kışın  46 derecede başlatmak en iyisidir.

Sıcaklığı sabit tutmak için etrafını özellikle alt kısmını iyice örtmeliyiz.Yine kavanozlara sıcak su koyup sıcak su içinde de mayalayabilirz.

Mayalamanın Bittiği Anı Saptama

Yoğurt 3-3,5 saat içinde normal şartlarda olacaktır yoğurdu erken soğutmaya almak ekşimeyi teşvik eder ne zaman ki tam yoğurtlaşma olduğunda tencerenin kapagını da açarsak bu şekilde de 30 dakika beklerse daha sonra buzdolabına alırsak yoğurdunuz daha geç ekşir.Bu olay kazeinin yapı değişikliğiyle alakalı geniş bir konudur ama durum budur her zaman erken çıkarılan yoğurtlar buzdolabında bile  sürekli ekşir.

 Yoğurdun keskin tadı  buzdolabında meydana gelir.Ertesi günü yoğurudun tadını beğendiğinizde taze genç  mayadan hemen buzdolabı poşetlerine birer kullanımlık dondurucuya atarsak sürekli aynı kalitede yoğurt üretmiş oluruz.

Özetlemek gerekirse

1-Antibiyotiksiz daha önceden ısıl işlem görmemiş direkt çiftçiden alınan çiğ sütten  yoğurt yapılmalı

2-Aliminyum tencere yerine kalın tabanlı paslanmaz çelik tencere kullanılmalı

3-Süt kaynayıncaya kadar arada bir karıştırılmalı ve kaynadıktan 1 dk. sonra ocağın altı kapatılmalı daha sonra aynı sıcaklıkta en az 15 dakika en fazla 30 dakika bekletilmeli

4-Soğutmayı hızlı bir şekilde tencerenin tamamını alacak şekilde içinde soğuk su bulunan daha büyük bir kabın içine oturtularak 46 dereceye kadar karıştırarak hızla soğutulmalı

5- Mayalama sonucunda  Tam yoğurtlaşma (Muhallebi kıvamından kalın ve yoğurt kokusu oluşmuş)olunca buzdolabına konmalı,

6-Yoğurt mayası olarak rastgele yoğurt kullanılmamalı herzaman hazırda birer kullanımlık önceden dondurulmuş yoğurt kullanılmalı

Son Haberler
...
Çilek Fideleri Toprakla Buluşuyor
...
Seben'de Çilek Fidesi Dağıtımı Gerçekleşti
...
2025 Yılı Mayıs Ayı Kurumlar Arası İstişare To ...
...
Gölköy Su Ürünleri Üretim Tesisi
...
Mengen’De Küçükbaş Sütü Artık Daha Hijyenik!
...
Kahverengi Kokarca İle Biyoteknik Mücadele

Haber Arşiv

İLETİŞİM

    Bolu İl Tarım ve Orman Müdürlüğü
  • Adres : Karamanlı Mahallesi Mazhar Mürtezaoğlu Caddesi No:4/1 Merkez - BOLU

  • Telefon : 0374 - 215 11 35 / 215 51 86 / 215 13 00

  • Faks : 0374 217 69 04

  • E-Posta : bolu@tarimorman.gov.tr

  • KEP : tarimveormanbakanligi@hs01.kep.tr

satis@tarimorman.gov.tr

sales@tarimorman.gov.tr

abuse@tarimorman.gov.tr

webmaster@tarim.gov.tr

abuse@tarim.gov.tr

hr@tarim.gov.tr

info@tarim.gov.tr

ik@tarim.gov.tr

contact@tarim.gov.tr

Android
IOS

HIZLI MENÜ

  • Kullanıcı Girişi
  • Biyogüvenlik
  • e-Kütüphane
  • e-İmza Servisi
  • Intranet
  • Hizmet İçi Eğitim
  • Bakanlık e-Posta
  • Arabuluculuk
  • KVKK
  • Bilgi Güvenliği İhlal Bildirimi

ACİL NUMARALAR

  • 180 / Tarım İletişim Merkezi
  • 174 / Gıda Hattı
  • 112 / Orman Yangın
©2025 Tüm hakları saklıdır. TÜRKİYE CUMHURİYETİ TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI