Hayvancılık gelirleri içerisinde büyük bir paya sahip olan süt sığırcılığı Türkiye'de hayvancılık sektörünün önemli bir kolu olup ülke kalkınmasına önemli katkılar sunmaktadır.
Süt sığırı yetiştiriciliğinde en önemli problemler; Hayvan hastalıkları, fertilite(kısırlık) problemleri, kaliteli ve sürekli süt teminin yetersiz olması, bilinçsiz bakım ve besleme ve hayvan refahına uyulmaması gibi nedenlerden kaynaklanmaktadır.
Ülkemizde görülen sığır tüberkülozu ve sığır brusellozu hastalıkları ile etkin mücadele edilmesi sürdürülebilir hayvancılığın sağlanması ve halk sağlığının korunması amacıyla hastalıktan ari işletmeler büyük önem arz etmektedir. Bu nedenle de Bakanlığımız hastalıktan ari işletmelerin desteklenmesine son dönemde büyük önem vermiş ve verilen bu destekler buzağı başına dört kata kadar artırılmıştır. Hastalıktan ari işletmelerin önümüzdeki dönemde damızlık hayvan potansiyelimizi ve süt sığırı kapasitemizi artırarak ülke olarak kendi damızlık hayvanımızın bu işletmelerden temini konusunda önemli bir faktör olacaktır. Bakanlığımız, şu an 1136 olan ülkemizdeki ari işletme sayısının, 2025 yılında 2000 'e çıkarılması durumunda ülkemizin damızlık sığır ihtiyacının tamamen buralardan karşılanacağını ve damızlık ithalinin büyük ölçüde sonlandırılacağını öngörmektedir. İlimizde de halihazırda 2 olan işletme sayımızın 5 kat arttırılarak 10'a çıkarılması hedeflenmektedir.
Bu kapsamda, Bakanlığımız Hayvancılık Genel Müdürlüğü İdari İşler ve Koordinasyon Daire Başkanı Fatih ERSOY ve İl Müdürümüz Zekeriya AR'ın katılımları ile İlimiz Hamzabey Köyünde bulunan bir ari işletme ziyaret edilmiş, yetiştirici ile fikir alışverişinde bulunulmuştur. Daha sonra yine ilimiz Yukarı Soku Köyünde bulunan ve ari işletme onay işlemleri devam eden işletme de ziyaret edilerek yeni destekleme modeli ve ari işletmelerin önemi hakkında gerekli bilgilendirmeler yapılmıştır.