T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI

TARIMDA YENİ DESTEKLEME MODELİ DÖRTDİVAN VE YENİÇAĞA SEMPOZYUMLARINDA YER BULDU

Yayın Tarihi : 19.11.2024

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörlüğü (BAİBÜ), Bolu Halk Kültürünü Araştırma ve Uygulama Merkezi (BAMER) ve Bolu Valiliği öncülüğünde düzenlenen ve Dörtdivan ve Yeniçağa ilçelerindeki sanat faaliyetlerinden halk kültürüne, gastronomiden turizm ve tarih araştırmalarına, tarımdan hayvancılığa kadar birçok alanda bilimsel çalışmaların gerçekleştirildiği Dörtdivan Araştırmaları ve Halk Kültürü Sempozyumu ve Yeniçağa Araştırmaları ve Halk Kültürü Sempozyumu açılışlarına İl Tarım ve Orman Müdürümüz Sayın Zekeriya AR katıldı.

BAİBÜ Kongre Merkezi Bordo Salonu'nda ve Dörtdivan ilçesinde 14-15 Kasım 2024 tarihlerinde yapılan 1. sempozyumun “El Sanatları / Giyim Kuşam / Yaban Hayatı / Tarım / Hayvancılık" oturumunda Şube Müdürümüz Nuray KARATEPE ve teknik personellerimizden Ziraat Yüksek Mühendisi Ali Emrah ŞAHİN, BAİBÜ Öğretim üyelerinden Dr. Öğretim Üyesi Gamze DOĞDU YÜCETÜRK ile ortaklaşa hazırladıkları “Dörtdivan İlçesinde Sürdürülebilir Tarım İçin Yeni Bir Dönem: Planlı Üretim Destekleme Modeli" isimli bildiriyi sözlü olarak sundular. Bildiride özetle Dörtdivan ilçesinin tarımsal yapısından bahsedilerek iklim değişikliğinin Dörtdivan'ın tarımsal yapısına etkileri anlatılmıştır. Ayrıca Bakanlığımızın 2025-2027 yıllarında yapılacak tarımsal desteklere ilişkin yürürlüğe konulan Planlı Üretim Destekleme Modeli ve Dörtdivan ilçesindeki örnekleri de gösterilmiştir.

Üniversitenin Yeniçağa Çelik Meslek Yüksek Okulu'nda 16-17 Kasım 2024 tarihlerinde yapılan 2. sempozyumun “Halk Kültürü / Medya/ Tarım / Hayvancılık/ Aşık Dertli" oturumunda Şube Müdürümüz Nuray KARATEPE ve teknik personellerimizden Ziraat Yüksek Mühendisi Ali Emrah ŞAHİN, BAİBÜ Öğretim üyelerinden Dr. Öğretim Üyesi Gamze DOĞDU YÜCETÜRK ile ortaklaşa hazırladıkları “Yeniçağa İlçesinde Tarımsal Üretim Planlaması ve Yeniçağa Gölü Ekosisteminin Korunması ve Sürdürülebilirliği" isimli bildiriyi sözlü olarak sundular. Bildiride özetle Yeniçağa ilçesinin tarımsal yapısı kısaca ele alınıp, planlı sürdürülebilir destekleme modelinin Yeniçağa ilçesindeki örnekleri, İl Müdürlüğümüzce uygulanan FAO destekli Ekosistem Odaklı Gıda Üretiminin Teşvik Edilmesi Yoluyla Agroekolojik (Ekolojik Tarım) Yönetim Sisteminin Geliştirilmesi Projesi anlatılmıştır. Ayrıca ilimizin balıkçılık ve kırsal turizm anlamında gözde mesire yerlerinden olan Yeniçağa gölünü etkileyen tehditlerden de bahsedilerek çözüm önerileri sunulmuştur.

Her iki sempozyumun sonunda bildiriyi sunan araştırmacılara katılım belgesi takdim edilmiş olup, sempozyum sonuç bildirgelerinde yapılan sunumlar hakkında bilgiler yer almıştır. Ayrıca yayımlanacak sempozyum bildiri kitapçığında bu iki bildiri tam metin biçiminde yer bulacaktır.