T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Bolu’da Silajlık Ayçiçeği Kaba Yem İhtiyacına Alternatif Oluyor

Yayın Tarihi : 10.08.2020
​Seben İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğümüzce tohumu temin edilip, üreticilerimize dağıtılarak toplam 20 dönüm olarak ekimi yapılan Silajlık Ayçiçeklerimizin hasadı gerçekleştirildi.
Seben İlçe Tarım ve Orman Müdürü Selçuk GÜÇBİLMEZ yaptığı açıklamada;
"2021 yılı silajlık ayçiçeği üretimini artırmak ve kaba yem ihtiyacını aza indirmek amacıyla çalışmalarımız devam ettiğini, tohumun belli bir oranını hibe olarak üreticilerimize dağıtarak üretimi artırmayı hedefliyoruz" dedi.  
Ayçiçeği en yaygın yemlik kullanım şekli silaj yapılarak kullanılmasıdır. Kaba gövdeli yapısı, yüksek üretim potansiyeli, karbonhidrat içeriği ve mayalanmasının kolay olmasından dolayı iyi bir silaj bitkisidir. Kurağa dayanıklı olduğu için sulanamayan yerlerde mısıra alternatif olarak silajlık yetiştiriciliğe uygundur. Ayrıca geç ekilen tohumlarının hızla gelişme göstermesi de önemli bir avantajdır. Ana ürün hasadından sonra ikinci ürün olarak da yetiştirilebilir. Geç ekim veya kısa vejetasyon süresi nedeniyle olgunlaşmayan ayçiçeği silaj yapılarak değerlendirilebilir. Nadas alanlarının azaltılması ve kaba yem açığının kapatılması açısından son derece önem arz etmektedir
Silaj bitkisi olarak ayçiçeğinin besleme değeri mısırın %80'i kadardır. Hücre duvarı bileşenleri mısıra göre daha fazladır. Ham protein ve Ca oranı mısırdan yüksek olup protein oranı buğdaygil yem bitkilerine yakın seviyededir. Çiçeklenmeden sonra protein oranı azalırken lignin oranı artar. Yağ oranı birçok yem bitkisinden daha yüksektir. 
Ayrıntılı bilgi, teknik destek, dilek, şikayet, talep ve görüşleriniz için İl/İlçe Müdürlüğü ile irtibata geçebilirsiniz.