T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Dane Mısır Hasadında Nem Oranına Dikkat

Yayın Tarihi : 15.10.2021

Bolu İlinde patatese başlıca alternatif olarak ekimi yapılan Dane Mısırda hasat zamanı yaklaşırken İl Müdürü İzzet MURAT, üreticileri danelerin olgunlaşması ve nem oranına dikkat edilmesi hususunda uyardı.

Konu hakkında açıklama yapan Bolu Tarım ve Orman İl Müdürü İzzet MURAT;

"Dane Mısır bitkisi, özellikle üretim maliyetleri ve verimi ile ilimizde patatese önemli bir alternatif olmuştur. İlimizde vejetasyon sürelerinin uzaması ile hasat süreleri uzamıştır. Üreticilerimizin maddi manevi kayba uğramaması adına hasat zamanına olgunlaşma ve nem oranlarına dikkat etmesi önem arz etmektedir.

Dane Mısır Bitkisinde Hasat Zamanı

Bitkinin sap, yaprak ve tablaları tamamen kuruyup kahverengileşir. Danelik mısır ürünü için mısırda hasat zamanının geldiği koçan kavuzlarının kuruyup, danenin sertleşip normal görünen rengini alması, danenin sömeğe bağlandığı yerde siyah noktanın oluşması ile anlaşılır. Siyah nokta görülmeye başlamasından itibaren dane rutubeti atarak hasat süresini beklemeye başlamaktadır. Mısır koçanının orta kısımlarından alınan her 4 tanenin 3'ünde siyah nokta görülürse mısır olgunlaşmasını tamamlamış, hasat olabilir demektir.

Mısır hasadının doğru bir şekilde yapılması ürünün verimi ve kalitesi için belirleyicidir. Ayrıca Pazar fiyatları ürünün nemiyle alakadar olmasından dolayı uygun nem oranına düşmeden hasat ettirmemeleri üreticilerimizin ve alıcıların lehine olacaktır.

Bu nedenlerle üreticilerimizin hasat konusunda aceleci davranmamaları, uygun hasat zamanını bekleyip daha düşük rutubet değerlerinde hasat ettirmeleri çiftçilerimizin lehine olacaktır. Üreticilerimizin hasadı bol, kazancı bereketli olsun" dedi.

Ayrıntılı bilgi, teknik destek, dilek, şikayet, talep ve görüşleriniz için İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ile irtibata geçebilirsiniz.