T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

İl Müdürü İzzet MURAT Kurban Pazarını Ziyaret Etti

Yayın Tarihi : 18.08.2018
Bolu İl Tarım ve Orman Müdürü İzzet MURAT, Hayvan Sağlığı Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdürü Faruk AKYÜREK ile beraber kurban bayramı öncesi hayvan pazarını ziyaret ederek üreticilerle sohbet etti, basına açıklamada bulundu.
Üreticilerle sohbet eden ve basına açıklamada bulunan İl Müdürü İzzet MURAT;
“Hayvan pazarında hareketlilik daha yeni yeni başlıyor. Arife günü daha yoğun olmasını bekliyoruz. Biz de burada ekip olarak yer alıyoruz. Hem belediyeden hem bizden görevli veteriner hekim arkadaşların nezaretinde gelen hayvanlar, kulak küpeleri, pasaportu, sevk raporları var mı yok mu? Bunlar kontrol ediliyor. Kurban satış yerlerine il içinden geliyorsa pasaportu ve nakil belgesi, il dışından geliyorsa sağlık raporu olmayan belgesiz hayvanlarla aşıları eksik, küpesiz, kayıtsız ve sağlık durumu iyi olmayan hayvanlar alınmayacak, kurban pazarları dışında kurbanlık hayvan alım ve satımlarına izin verilmeyecektir. Kurban satış yerleri her gün düzenli olarak temizlenecek ve dezenfekte edilecektir. Yol kontrollerinde nakil vasıtalarında aşırı yükleme ya da hasta hayvanların bulunduğu tespit edilirse ilgili kanunlar çerçevesinde işlem yapılacaktır. Üreticilerimiz herhangi bir mağduriyet yaşamamaları adına bu bilinçle hareket etmelidir.
Kurban edilecek hayvan sağlıklı, düzgün, azaları tamam ve besili olmalıdır. Deve ise 5 yaşını, sığır ya da manda ise 2 yaşını, koyun ya da keçi ise 1 yaşını doldurmuş olması gerekir. Ancak koyun ya da keçi türü hayvanlar besi durumu açısından 1 yaşındakilerle aynı ise altı ayını tamamladıktan sonra da kurban edilebilir. Vatandaş hayvanı ayakta görsün. Sağlıklı hayvan dik ve düz durur, gözleri canlıdır, geviş getirir. Vatandaşlarımız alacağı kurbanlık hayvanın tür, ırk, cinsiyet, yaş ve aşılama bilgilerini https://hayvanbilgi.tarim.gov.trweb sayfasından ya da “HaySag” isimli mobil uygulamasından küpe numarasını girerek öğrenebilir.
Kurban kesecek vatandaşlarımız, kestikleri kurbanın küpe numarasını müdürlüğe bildirmelidir. Kesilen hayvanlar sistemden düşülecektir. Bizim talebimiz, vatandaşın kurban kestiği yerlerde atıklarını çevreye atmamaları, bırakmamaları. Belediye de uyardı. Bu bir evsel atık değil, hayvansal atık. Bunları normal evsel atıkların bulunduğu çöp alanlarına bırakılmaması lazım, çevre sağlığı açısından, insan sağlığı açısından bu önemlidir. Mezbaha haricinde kesim yapacak olan vatandaşların, kestiği hayvanların kulak küpe numaralarını, muhtarlar veya kendileri aracılığıyla bizlere bildirmeleri. Bu hayvanları sistemde kesildi diye düşmemiz lazım.
Kurban bayramının üreticilerimiz adına kazançlı ve bereketli vatandaşlarımız adına hayırlı olmasını temenni ederim” dedi.
Ayrıntılı bilgi, teknik destek, dilek, şikayet, talep ve görüşleriniz için İl/İlçe Müdürlüğü ile irtibata geçebilirsiniz.