T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Reçetesiz Antibiyotik Kullanmayalım

Yayın Tarihi : 16.11.2018
​Halk sağlığını tehdit eder hale gelen "antibiyotik direnci ve akılcı antibiyotik kullanımı" hakkında farkındalık oluşturmak amacı ile her yıl 18 Kasım gününü içine alan hafta "Antibiyotik Direnci Farkındalık Haftası" olarak belirlenmiştir.
Bolu Tarım ve Orman İl Müdürü İzzet MURAT;
 "Antibiyotiklerin keşfi insan sağlığı açısından yeni bir çağın başlangıcı olmuştur. Ancak yıllardır antibiyotiklerin bilinçsiz ve gereksiz kullanılması günümüzde gıda maddelerinde ilaç kalıntısına ve antimikrobiyel dirence neden olarak tüketici sağlığını, hayvan refahını ve ülke ekonomisini ilgilendiren ve uluslararası boyutu olan çok ciddi bir konu haline gelmiştir.
Gıda maddelerinde ilaç kalıntılarının kontrol altına alınması, dirençli bakterilerin gelişmesinin durdurulması ve antibiyotiklerin gelecek nesillerde de etkinliğinin sürdürülebilmesi için hepimize çok iş düşmektedir. Bizim penceremizden bakıldığı zaman ise sorunun çözümü için akılcı ilaç kullanımı, aşılama, biyogüvenlik önlemleri ve hayvan refahı uygulamaları çok önemlidir.
Akılcı ilaç kullanımın temelinde veteriner hekimler vardır. Yetiştiricilerimiz veteriner hekime danışmadan kesinlikle ilaç kullanmamalıdır. İlaçlar veteriner hekimlerin reçetelerinde belirttiği şekilde ve miktarda kullanılmalıdır. Hayvansal ürünler için de ilaçlardaki kalıntı arınma süresine dikkat edilmelidir. Aşılama, biyogüvenlik önlemleri ve hayvan refahı uygulamaları ise hayvanlarımızın hastalanmalarının önüne geçip antibiyotiklere bağımlılığımızı azaltarak hem toplum sağlığına hem de yetiştiricilerimizin ve ülkemizin ekonomisine büyük katkılar sağlayacaktır.
Bakanlığımızın uyguladığı Ulusal Kalıntı İzleme Planı gereğince yıllardır beyaz et, kırmızı et, balık, bal, süt, yumurta, sakatat, yem ve hayvan içme sularından numuneler alınıp ilaç kalıntı varlığı yönünden analizler yapılmaktadır. Bu kapsamda Hayvan Sağlığı, Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından 2018 yılında 505 broyler, 11 yumurta, 13 kırmızı et, 25 süt, 53 hindi 1 bal, 2 balık, 28 yem ve 27 hayvan içme suyu numunesi alınarak bakanlık enstitü laboratuvarlarında analiz ettirilmiştir. Ayrıca antimikrobiyel direnç gelişiminin kontrolü ve izlenebilmesi amacıyla Bolu ili genelindeki veteriner ilaçları satışı yapan 3 veteriner ecza deposu, 11 tıbbi ürün temin izinli işletme ve 70 veteriner kliniği ekiplerimiz tarafından düzenli olarak denetlenmektedir.
Sözlerimi sonlandırırken şunu belirtmek isterim ki bizler doktor değiliz, veteriner hekim değiliz. Reçetesiz bilinçsizce antibiyotik kullanmayalım. Yarınlarımızı kirletmeyelim" dedi.
Ayrıntılı bilgi, teknik destek, dilek, şikayet, talep ve görüşleriniz için İl/İlçe Müdürlüğü ile irtibata geçebilirsiniz.