T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Bolu İl Müdürlüğünde Erozyonla Mücadele ve Bilgilendirme Toplantısı Yapıldı

Yayın Tarihi : 19.11.2018

12-18 Kasım Erozyonla Mücadele Haftası dolayısıyla, erozyon sonucu toprak kayıplarına dikkat çekilerek, erozyonla mücadele konusunda Bolu İli merkez muhtarlarına bilgilendirme ve mücadele toplantısı düzenlendi. Toplantıya İl Müdürü İzzet MURAT, Bolu İli Erozyon Önleme ve Ağaçlandırma Gönüllüleri Derneği Başkanı İrfan DENİZLİ, İdari ve teknik personel ile merkez köy muhtarları katıldı.

Toplantıda sunum yapan Arazi Toplulaştırma ve Tarımsal Altyapı Şube Müdürü; Tarık GÜLER; "Erozyon ya da diğer adıyla toprak aşınımı, koruyucu örtüden yoksun kalan toprakların su ve rüzgarın etkisiyle aşınması ve başka bir yere taşınarak birikmesi olarak tanımlanıyor. Türkiye topraklarının %86'sında erozyon görülüyor Gıdamızın %95'i doğrudan veya dolaylı olarak toprakta yetişiyor. Ancak yaşamsal önemi olmasına rağmen topraklar yeterince korunmuyor.

Türkiye'de ve dünyada ciddi oranda toprak bozulumu görülüyor. Dünyada ekilebilir arazilerin %33'ü toprak bozulumuna uğramış halde bulunuyor. Erozyon ile öncelikle toprakların karbon içeriği en yüksek olan üst kısmı yok oluyor. Türkiye'de erozyon hala en büyük toprak bozulumu nedenlerinin başında geliyor. Topraklarımızın %86'sında erozyon görülüyor.

Her yıl 642 milyon ton toprak erozyonla taşınıyor. Bununla birlikte Türkiye'de yürütülen başarılı erozyon kontrolü ve ağaçlandırma çalışmaları ile taşınan ve erozyonla kaybedilen toprak miktarı yıllar içerisinde azalım göstermiştir. Ancak hala yılda 642 milyon ton toprak erozyonla taşınmaktadır. Bu toprağın 154 milyon tonu ise deniz, dere ve göllere taşınarak kaybedilmektedir.

Türkiye'de erozyonla taşınan toprağın yaklaşık %1'i ormanlardan, %56'sı mera alanlarından, %39'u tarım alanlarından ve %4'ü diğer alanlardan gelmektedir. Bu açıdan bakıldığında ormanların erozyonu önlemede önemli bir rolü bulunmaktadır. Dolayısıyla orman varlığının korunması ve artırılmasının önemi bir kez daha öne çıkmaktadır. Bununla birlikte tarım ve mera alanlarında erozyonu azaltacak önlemlerin de alınmasının gerekliliği görülmektedir.

Toprak verimliliğini azaltan erozyon, aynı zamanda bugün ve gelecek kuşakların gıda güvenliği açısından büyük risk oluşturmaktadır. Oysa sürdürülebilir toprak yönetimiyle %58 daha fazla gıda üretilebileceği bilimsel olarak belirlenmiştir. Bu konuda herkesin üzerine ciddi sorumluluklar düşüyor.

1 cm toprağın oluşması için 1000 yıl geçmesi gerektiğinden yola çıkarak hareket etmeliyiz" dedi.

Toplantıda söz alan İl Müdürü İzzet MURAT;

"Erozyon maalesef toprağın verimli tabakasını kaybetmemize yol açmaktadır. Erozyonu önleme açısından gerek devletimiz gerekse STK'lar ağaçlandırma vb. çalışmalar ile mücadele etmektedir. Bizlere düşen kısım ise tarımsal üretimde ekmediğimiz arazileri sürmeden içerisindeki bitki örtüsü ile bırakmak ki bunlarda toprağı tutucu rol üstlenmektedir. Bunun yanında ilimiz arazileri eğimli olmakla beraber doğru bilinen bir yanlışta toprak işlenirken eğim yönünde sürüm yapılması da erozyona sebebiyet vermektedir. Bu açıdan eğime dik sürüm yapılarak akıntının önüne geçilmesi üreticilerimize düşen görevlerin başında gelmektedir. Unutmayalım ki bu topraklar bugünlerin olduğu kadar yarınlarımıza da aittir. Bu bilinçle hareket ederek milli servetimizi korumalıyız" dedi.

Toplantıda kısa bir konuşma yapan Bolu İli Erozyon Önleme ve Ağaçlandırma Gönüllüleri Derneği Başkanı İrfan DENİZLİ;

"Derneğimiz erozyonla mücadele konusunda ülkemizde yerel olarak mücadele eden tek dernek olma özelliğine sahiptir. Bu bağlamda bu anlamlı günde aranızda bulunmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Sahip olduğumuz toprağımızı korumak  olan ortak payda bir araya gelerek neler yapabileceğimizi istişare etmek ve çözümleri hayata geçirmek temel vazifelerimizden olmalıdır" dedi.

Toplantı sonrası bitkisel ve hayvansal üretim hususlarında bilgilendirmelerde ilgili şube müdürleri tarafından muhtarlar ile paylaşıldı.

Ayrıntılı bilgi, teknik destek, dilek, şikayet, talep ve görüşleriniz için İl/İlçe Müdürlüğü ile irtibata geçebilirsiniz.