Daha yüksek erişilebilirlik modunu aç
Daha yüksek erişilebilirlik modunu kapat
T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI
BOLU İL TARIM VE ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ
Görme Engelli
×
  • Ana Sayfa
  • KURUMSAL YAPI
    İL MÜDÜRÜ
    • ZEKERİYA AR
    İL MÜDÜR YARDIMCILARI
    • FAHRİ TETİK
    ŞUBE MÜDÜRLÜKLERİMİZ
    • GIDA VE YEM ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
    • BİTKİSEL ÜRETİM VE BİTKİ SAĞLIĞI ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
    • HAYVAN SAĞLIĞI YETİŞTİRİCİLİĞİ VE SU ÜRÜNLERİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
    • TARIMSAL ALTYAPI VE ARAZİ DEĞERLENDİRME ŞUBESİ
    • ÇAYIR,MERA VE YEM BİTKİLERİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
    • KIRSAL KALKINMA VE ÖRGÜTLENME ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
    • KOORDİNASYON VE TARIMSAL VERİLER ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
    • İDARİ VE MALİ İŞLER ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
    İLÇE MÜDÜRLÜKLERİMİZ
    • DÖRTDİVAN İLÇE MÜDÜRLÜĞÜ
    • GEREDE İLÇE MÜDÜRLÜĞÜ
    • GÖYNÜK İLÇE MÜDÜRLÜĞÜ
    • KIBRISCIK İLÇE MÜDÜRLÜĞÜ
    • MENGEN İLÇE MÜDÜRLÜĞÜ
    • MUDURNU İLÇE MÜDÜRLÜĞÜ
    • SEBEN İLÇE MÜDÜRLÜĞÜ
    • YENİÇAĞA İLÇE MÜDÜRLÜĞÜ
    BİRİMLER
    • HUKUK BİRİMİ
    • SİVİL SAVUNMA BİRİMİ
    • DÖNER SERMAYE SAYMANLIĞI
    ORGANİZASYON ŞEMASI
    TARİHÇE
    GÖREVLERİMİZ
    MİSYON VE VİZYONUMUZ
    KALİTE POLİTİKAMIZ
  • E-HİZMETLER
    TARIMSAL DESTEK HESAPLAMA
    KÜPE SORGULAMA
    EBYS EVRAK DOĞRULAMA
  • PROJELER
  • YAYINLAR
    TARIM TAKVİMİ
    ÖZEL VETERİNER KLİNİKLERİ
    GÜBRE BAYİLERİ
    TARIMSAL DESTEKLER
    İLİMİZDE AVCILIĞI YAPILAN TATLI SU CANLILARI
    TAZE BALIK NASIL ANLAŞILIR?
  • BASIN
  • İLETİŞİM
Skip Navigation LinksBolu İl Tarım ve Orman Müdürlüğü > Haber

Evde Peynir Yapımı

29.05.2016 / Gösterim Sayısı : 20770 / Arşiv
​Tüketicilerimiz çeşitli nedenlerle kendi tüketimleri için ev koşullarında peynir  yapmak istemektedirler. Ancak peynir yapımında çiğ süt kullanılması halinde hayvandan geçebilecek zoonoz hastalıkları riski bulunmaktadır. Bu riski ortadan kaldırmak için süt kaynatılmakta kaynayan süte soğutulduktan sonra kalsiyum Klorür katılmaması nedeniyle iyi bir peynir yapılamamaktadır. Tüketicilerimiz tüm bu olumsuzlukları ortadan kaldırmak amacıyla evde sadece kaynayan süte limon tuzu, yoğurt suyu, limon suyu sıkarak  peynir yapabilmektedir. Bu peynir çeşidi de diğer peynir çeşitleri gibi lezzetli olmamaktadır.
Ülkemizde 100 çeşitten daha fazla  peynir olduğunu biliyoruz. Bu kadar fazla çeşitten ev şartlarında her çeşidi yapamayız. Bu yazımızla evde tüketicilerimizin yapabileceği en güvenli bir peynir tarifi veriyoruz. Peynir çiğ sütten yapılıp elde edilen peynirler kaynayan suya atılarak pastörize edilmektedir.
Yapılışı
1-Çiğ süt 35 dereceye kadar ısıtılır.
2-içine her 5 litre süte 1 tatlı kaşığı yoğurt katılır karıştırılır ve 20 dakika beklenir
3-Her 5 litre süte piyasada satılan 1/16000 kuvvetindeki standart peynir mayalarından bu mayanın kendi kapağının ¼ ü kadar(Dörtte biri) peynir mayası katılır. Maya katılmadan kendi miktarının 5 katı soğuk suda sulandırılır öyle katılır. Maya katılır üzeri bir battaniye ile örtülür 1 saat bekletilir.
4-1 saatin sonunda pıhtı kesilir
5-Kesilen pıhtı bir beze aktarılarak süzülür.
6-Süzülen teleme baskıya alınır baskıda 3 saat beklenir. Baskı sonucunda peynir çok sert olmalıdır.
7- Baskı sonucunda kibrit kutusu büyüklüğünde kesilir.
8- Kesilen peynirler kaynayan suyun içine atılır ve peynirler yumuşayıncaya kadar kaynar suda pastörize olmaları sağlanır. Peynir kaynayan suda dağılmaması için baskı sonucunda peynir çok sert olmalı. Kaynayan suya peynirler atıldığında ocağın altı kısılır böylece ısı peynirin her tarafına yavaş yavaş geçmesi sağlanır.
9-Pastörize olan peynirler sıcak suyun içinden çıkarılır ve  soğumaya bırakılır 1 saat sonra salamuraya konur.
10-Soğuyan peynirler bir kavanoza sık sık doldurulur arada boşluk olması peynirin salamuradan daha fazla tuz almasına neden olur.
Salamura hazırlama
Salamurayı sadece su ve tuzdan hazırlarsak peynir çok tuz alır. Peynirin tuz almaması için ortamın hafif asitli olması lazım bunun için 1 litre su +100 gr tuz ve 1 çay kaşığı dolusu limon tuzu karıştırılır bu şekilde salamura hazırlanır. Hazırlanan salamura kaynatılıp soğutulur. Peynir tüketime hazırdır Çiğ sütten ürettik ancak peyniri kaynattık ve salamurasını da kaynatıp soğuttuk peynir güvenli bir hale gelmiştir. Ev ortamında en güvenli peynirlerden biri bu peyniridir. Ülkemizde Gaziantep yöresinde bu peynirden sıkça yapılmaktadır. Peynirler  sıcak su ile muamele edildiği için  üç gün ağızda gıcırdama yapar ancak üçüncü günden itibaren gıcırdama gider.

Fotoğraf Galerisi (6)

Tüm fotoğrafları görüntülemek için buraya tıklayınız.
Son Haberler
...
Gölköy'den Ankara Ve Kırıkkale'ye 2.5 Milyon S ...
...
Tmo Alım Ofisi Ziyareti – Bolu Merkez
...
Çepni Göleti’Nde Balık Kurtarma Çalışmaları Sü ...
...
Çepni Sulama Göletindeki Balıklar Kurtarılıyor
...
İl Müdürümüz Zekeriya Ar, Biçerdöver Kontrolle ...
...
Bolu’Da Tarıma 28 Milyon Tl’Lik Hibe Desteği

Haber Arşiv

İLETİŞİM

    Bolu İl Tarım ve Orman Müdürlüğü
  • Adres : Karamanlı Mahallesi Mazhar Mürtezaoğlu Caddesi No:4/1 Merkez - BOLU

  • Telefon : 0374 - 215 11 35 / 215 51 86 / 215 13 00

  • Faks : 0374 217 69 04

  • E-Posta : bolu@tarimorman.gov.tr

  • KEP : tarimveormanbakanligi@hs01.kep.tr

satis@tarimorman.gov.tr

sales@tarimorman.gov.tr

abuse@tarimorman.gov.tr

webmaster@tarim.gov.tr

abuse@tarim.gov.tr

hr@tarim.gov.tr

info@tarim.gov.tr

ik@tarim.gov.tr

contact@tarim.gov.tr

HIZLI MENÜ

  • Kullanıcı Girişi
  • Intranet
  • Bakanlık e-Posta
  • KVKK
  • Bilgi Güvenliği İhlal Bildirimi

ACİL NUMARALAR

  • 180 / Tarım İletişim Merkezi
  • 174 / Gıda Hattı
  • 112 / Orman Yangın

MOBİL UYGULAMALAR

©2025 Tüm hakları saklıdır. TÜRKİYE CUMHURİYETİ TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI