Gıda güvenilirliğini sağlamak ve tüketici menfaatlerini korumak amacıyla, gıda ve yemle ilgili resmi kontroller 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu kapsamında yürütülmektedir. Söz konusu Kanunun 29. maddesinin üçüncü fıkrası uyarınca, gıda işletmeleri HACCP sistemini kurmak ve etkin bir şekilde uygulamakla yükümlüdür.
İşletmelerin denetim sıklığı ise “İşletmelerin Riske Dayalı Denetim Sıklığının Belirlenmesi Prosedürü" çerçevesinde belirlenmektedir. Bu doğrultuda, hayvansal ürün üreten işletmelerde HACCP tetkikleri yapılmakta; ayrıca üretmiş oldukları ürünlerden numuneler alınarak mikrobiyolojik analizler ile risk görülen diğer analizler gerçekleştirilmektedir.
Hayvansal ürün üreten işletmeler, Mikrobiyolojik Kriterler Yönetmeliği gereğince almaları zorunlu olan numuneleri belirlenmiş programlar doğrultusunda almakla yükümlüdür.
Bolu İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak, denetim ekiplerimiz tarafından işletmelerin risk esaslı denetimleri düzenli olarak yapılmakta; işletmelerin kendi aldıkları numunelere ek olarak, Mikrobiyolojik Kriterler Yönetmeliği kapsamında doğrulama numuneleri de İl Müdürlüğümüzce alınarak analiz ettirilmektedir.